Beitostølen Hytteforening

Hyttepolitiske program 2024-2026

  • Målsetninger og meninger

Vedtekter §1 for Beitostølen Hytteforening (BHF)

BHF er en partipolitisk nøytral interesseorganisasjon som representerer eiere av fritidsboliger i området fra Helsesportsentret til Garli. BHF ønsker å påvirke nærmiljøet i samarbeid med Øystre Slidre kommune (ØSK), fastboende og næringslivet. BHF ønsker at du kan selv delta aktivt i utformingen av miljøet gjennom aktivt medlemskap i BHF».

Målsetningen med et Hyttepolitisk program er å tydeliggjøre hva BHF har som mål for arbeidet i foreningen.

  1. Tilknytningsorganisasjoner

A         Hyttelaga i Øystre Slidre Kommune (HØSK)

BHF fungerer som leder og koordinator for alle hytteforeninger i Øystre Slidre. Det er registret 15 hytteforeninger tilknyttet HØSK. Disse hyttelaga har inngått en samarbeidsavtale som gir mulighet for 2 møter i året med Kommunedirektør og Ordfører.

Med utgangspunkt i gjeldende» Kommuneplanen for Samfunnsdelen», som viser visjonen til kommunen og kjerneverdiene i perioden 2020-2032, står det følgende under avsnittet om deltidsinnbyggeren:

  • ØSK skal ha tett dialog med hyttelaga og invitere deltidsinnbyggeren til å engasjere seg i dagliglivet og i utviklinga av lokalsamfunnet.
  • ØSK skal i lag med næringslivet sikre et bedre grunnlag for å se effekt av deltidsinnbyggeren, og utvikle måleparametere.
  • ØSK skal sikre god tilgang til rekreasjonsområder i nærheten av alle hytteområda, for i større grad unngå å nytte bil.
  • ØSK skal arbeide for forutsigbare vann- og avløps-løsninger med en realistisk utbyggingsplan.
  • ØSK skal vektlegge mulige konflikter rundt ulik bruk av utmark sterkere i kommunal planlegging.

BHF/HØSK vil arbeide aktivt for å få frem en realistisk og bærekraftig Arealplan som styrer regulering av nye utbyggingsfelt for derigjennom unngå strid med etablerte hyttefelt.

BHF/HØSK vil i sitt samarbeid og kommunikasjon med ØSK prøve å sikre at visjonen til kommunen om «Rein naturglede» blir lagt til grunn for alle strategier om utbygging og reguleringer fremover.

B          Valdres Hytteforum (VHF)

BHF er representert i VHF med styreleder og vara, og møter 4 ganger pr år.

Valdres Hytteforum er en partipolitisk nøytral interesseorganisasjon for hytteeierforeninger på kommunalt nivå i Valdres. VHFs formål er å verne om og være en pådriver for medlemsforeningenes felles interesser knyttet til kommuneovergripende forhold i Valdres.

VHF representerer hytteforeninger i Øystre Slidre, Vestre Slidre, Vang, Sør-Aurdal og Nord-Aurdal.

VHF, ved styreleder i Vestre Slidre Hytteforening, møter i Visit Valdres AS (VV) sitt styre på vegne av deltidsinnbyggerne.

VV er en medlemsorganisasjon for alle typer næringsliv i Valdres. VV har som formål å ivareta sine medlemmers interesser og drifte turistkontorene i Valdres, bla. i Beitostølen sentrum. Målgruppen er deltidsinnbyggere og gjennomreisende turister.

VV sin visjon er: «Valdres – Norges mest attraktive besøks- og opplevelsesregion gjennom fire årstider».

C          Fjellgrensenettverket i Valdres (FNV)

BHF er medlem av FNV, som er en frivillig interesseorganisasjon for foreninger og enkeltpersoner som er opptatt av naturvern, biomangfold og bevaring av områder gjennom etablering av tydelige fjellgrenser eller utbyggingsgrenser i Valdreskommunene.

FNV omfatter bla. hytteforeninger, den lokale turistforening av DnT og Valdres Naturvernforening.

FNV og BHF mener at natur- og friluftsområdene i Øystre Slidre kommunen er utsatt for et press fra utbyggere og grunneiere, og at det derfor er behov for å sette en grense for hvor det ikke skal bygges nye hyttefelt eller gjøres andre større inngrep.

FNV arrangerer ulike møter, og stod bla. ansvarlig for «folkemøtet» om arealplan og hytteutbygging i forbindelse med kommunevalget. Her møtte sentrale politikere fra alle partier i paneldebatt med deltidsinnbyggere.

  1. BHF involvering i Arealplan 2024-2034

Arealplanen skal ha som mål å få frem en bærekraftig og fremtidsrettet utvikling av kommunen. Den skal være et godt verktøy slik at en får redusert dispensasjonssaker i forbindelse med utbyggingssaker og tilhørende konflikter med lokale og etablerte hyttefelt, avklare ulike arealbruksformål for de kommende 10 år, og ha en klar holdning/formening om hvordan kommunen vil og skal utvikle seg i planperioden.

BHF/HØSK vil arbeide for at det skal legges fram en realistisk og bærekraftig Arealplan som styrer regulering av nye utbyggingsfelt for derigjennom å unngå strid med etablerte hyttefelt. BHF/HØSK vil i arbeidet med revisjon av Arealplan prøve å sikre at visjonen om «Rein naturglede» blir lagt til grunn for alle strategier om utbygging og reguleringer framover.

BHF ønsker at Arealplanen skal legge til rette for langsiktige og klare «fjellgrenser/utbyggingsgrenser», samt legge en plan for nye utviklingsområder for hytte- og fritidsboliger med tilhørende infrastruktur.

BHF mener følgende rammer for Arealplanen må legges til grunn:

  • Beitostølen sentrum skal avklares mht. definerte grenser
  • Arbeide for en bærekraftig hytteutbygging som tar hensyn til dagens kunnskap om klima, natur og miljø.
  • Utenfor sentrumsområdet skal det ikke etableres nye fritidsboliger som strider med eksisterende hyttefelt. Dvs. leiligheter/blokker i hyttefelt skal ikke etableres
  • Fortetning av nye og eksisterende hyttefelt er akseptabelt så lenge dette er innenfor en BYA% på 25 %.
  • Handelsnæring og servicebedrifter skal lokaliseres i sentrumsområdet
  • Reguleringer av nye og reviderte felt skal ha en plan for felles bygge-estetikk når det gjelder mønehøyde og taktekke.
  • Hyttearkitektur på nye hytter skal være stedstilpasset
  • Arealplan skal ta vare på myrområder og områder med spesielt naturmangfold
  • Myrer skal bevares og ikke bebygges eller dreneres, pga. magasinering av klimagasser, overvannsfordrøying, flora og fauna.
  • Strandsoner rundt vannene skal være frie med en byggefri sone.
  • Lysforurensning er uønsket.
  • Bygninger skal ha terrengtilpassede diskré farger.
  • Drift av aktive støler med tilhørende beiteområder skal bevares og ikke bebygges
  • Camping i bobiler og campingvogner er uønsket i fjellområdene utenfor regulerte campingplasser.
  • Foruten støler og eksisterende stedstilpassede bygninger for små nærbutikker, serveringssteder og lignende, ønskes ikke nye næringsbygg i fjellområdene utenfor eksisterende sentrumsområder.
  1. Friluftsliv og kultur
  • Brøytede veier skal ha færrest mulig krysninger med skiløypetrase.
  • Ved planlegging av nye veier skal kryssing av etablerte skitraséer unngås.
  • Stier og tråkk i området skal vedlikeholdes og utvikles, slik at fjellområdet blir mer tilgjengelig uten at naturkvalitetene forringes.
  • BHF oppfordrer alle medlemmer/deltidsinnbyggere være medlem av Beitostølen Løypeforening
  • BHF støtter aktivt opp under driften av Liastølen gjennom årlig økonomisk støtte til Liastølen Kulturlag
  1. Vann – avløp og renovasjon (VAR)

BHF vil ta opp med ØSK kostnadsstrukturen for VAR-tjenester.

Det rettslige utgangspunktet for all forvaltningsvirksomhet er at ingen kan pålegges å yte noe til fellesskapet uten at dette er hjemlet i lov (legalitetsprinsippet). Selvkostprinsippet tar hensyn til tidsriktighet.

Vi mener at Øystre Slidre kommune må avklare bedre forholdet til selvkost for VAR når det gjelder fritidsboliger/hytter:

  • Tilknytningsgebyr
  • Renovasjonsgebyr
  • Kommunen kan ikke vedta en selvkostperiode på 8 år når forskriftene, som er fastsatt av overordnet myndighet, sier 5 år

ØSK vil måtte utbygge og renovere vann- og avløpsanlegg og kilder samt sikre tilstrekkelig kapasitet med 2 renseanlegg. Dette krevet store inngrep i naturen og tilhørende store investeringer de neste 3-5 årene. Det er derfor viktig at BHF/HØSK får avklart kostnadsbelastningen for hyttene. Tilstrekkelig rensekapasitet og vanntilførsel fra minst 2 vannkilder er nødvendig.

BHF mener følgende forhold må legges inn i planene:

  • Innsamlingspunkter for avfall skal finnes i rimelig nærhet av alle hytteområder
  • Innsamlingspunkter for avfall skal være tilrettelagt for kildesortering, og kildesortering skal være pålagt.
  • Innsamlingspunkter for avfall må alltid ha tilstrekkelig kapasitet, selv i høytider
  • Sentrale renseanlegg må ha etablert tilstrekkelig kapasitet før nye reguleringsplaner eller byggetillatelser godkjennes.
  • Uregulerte vann må forbli uregulert, og regulerte vann kan ikke være drastisk nedtappet nær hytteområder
  1. Deltidsinnbyggernes rettsvern

BHF skal være aktiv støtte til lokale hytteforeninger i forbindelse med innspill og høringsdokumenter på reguleringssaker som er i prosess i kommunen. BHF vil be om at kommunen ved administrasjonen legger bedre til rette for automatisk tilgang og informasjon om reguleringsplaner som er til politisk behandling i kommunen.

BHF vil derfor be om:

  • God og åpen tilgang på informasjon om pågående prosesser i kommunen – gjøre det enkelt for deltidsboende å komme frem med spørsmål og synspunkter.
  • At kommunen aktivt stimulerer til etablering av hytteforeninger, og aktivt legger til rette for at disse kan bidra med innspill i pågående prosesser. Slik sikrer kommunen seg dialogpartnere og strukturerte innspill til kommunale prosesser.
  • At kommunen sikrer åpenhet og ikke minst saksbehandling med grunnlag i mest mulig objektive kriterier. Det er avgjørende at en saksbehandling følger norsk lov, og at alle sentrale argumenter faktisk belyses og analyseres. Når saksbehandlingen på en ikke dokumenterbar måte ivaretar formalkrav og samtidig går ut over deltidsboeres tarv blir dette et direkte angrep på vårt rettsvern.
  • At kommunen på en offensiv og proaktiv måte sikrer at inntrykk av inhabile beslutningsprosesser ikke får noe grunnlag. Det er lite som er mer tillitsnedbrytende enn rykter som skapes knyttet til kommunale beslutningsfatteres habilitet. Dette er spesielt følsomt i områder med mye deltidsbebyggelse, hvor det ofte også er knyttet sterke lokale næringsinteresser til beslutningene.
  1. Dialogmøte med politikere

BHF vil fortsette med dialogmøter med politikere fra hver av de partier som er representert i kommunestyret. Dette omfatter i 2023-2025 perioden partiene AP, SP, H, SV og V.

Dette ser vi på som en god måte på å få til en personlig kontakt, der våre synspunkter som deltidsinnbyggere kan tas opp.

I forbindelse med kommende planarbeid og tilhørende høringsinnlegg fra BHF og lokale hytteforeninger er det viktig at ØSK sikrer seg et bedre faktagrunnlag om deltidsinnbyggernes bruk av hyttene og tilhørende handelsmønster lokalt i kommunen.

BHF vil derfor forsøke å etablere markedsundersøkelser slik at deltidsinnbyggernes behov og bruksmønster kan kartlegges løpende. Dette må følges opp i forbindelse med Visit valdres sin markedsundersøkelse i alle valdreskommunen. Arbeidet koordineres gjennom Valdres Hytteforum.

I samfunnsdelen står det: «ØSK skal i lag med næringslivet sikre et bedre grunnlag for å se og utvikle måleparametere.»

Referanser:

  • KDD: Rettleia romplanlegging av fritidsboliger – September 2022
  • Statsforvalteren i Innlandet: Høring – Øystre Slidre- kommunal planstrategi 2024-2027 av 16.2.24
  • KDD: Arealregnskap i kommuneplan
  • ØSK: Økonomiplan 2024-2027 av 23.11.23
  • ØSK: Kommuneplanen sin Samfunnsdel 2020-2032
  • ØSK: Samarbeidsavtalen mellom kommunen og Hyttelaga- November 2019